Το δεύτερο "Πανηγύρι Φυσικής" διοργανώθηκε από τα 30 παιδιά της Στ΄ τάξης και το δάσκαλό τους κ. Νεκτάριο Τσαγλιώτη και παρουσιάστηκε στην τοπική κοινωνία από τις 7 έως τις 10 Ιουνίου του 2001, στον αύλειο χώρο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου. Είχε τίτλο Ηλιομαγειρέματα γεμάτα απολαύσεις! και η θεματική του ήταν οι ηλιακοί φούρνοι και οι χρήσεις τους, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε διάφορες περιοχές του κόσμου, μέσα σε ένα πλαίσιο έμπρακτης αξιοποίησης ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα της ηλιακής ενέργειας.

Τα παιδιά εργάστηκαν σε ζευγάρια και κατασκεύασαν ηλιακούς φούρνους 11 διαφορετικών σχεδίων, από απλά και συνήθη υλικά καθημερινής χρήσης (χαρτόκουτες, χαρτόνι συσκευασίας, αλουμινόχαρτο κλπ.). Οι ηλιακοί φούρνοι που κατασκευάστηκαν αντιπροσωπεύουν σχέδια από τρεις κυρίως κατηγορίες:

    α) ηλιακοί φούρνοι από δύο χαρτόκουτες με μόνωση ανάμεσά τους,

    β) ανοικτοί ηλιακοί φούρνοι με πλαίσια ανακλαστήρων και

    γ) ημικυλινδρικοί και παραβολικοί ηλιακοί φούρνοι.

Οι κατασκευές και οι πειραματισμοί με τους ηλιακούς φούρνους ξεκίνησαν από το Φεβρουάριο του 2001, με συνεχείς αναζητήσεις για βελτίωση της απόδοσής τους, μέσα από την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων, που σχετίζονται με τη βαθύτερη κατανόηση σχετικών εννοιών και φαινομένων όπως:

Η διαδικασία κορυφώθηκε με τη διοργάνωση του δευτέρου Πανηγυριού Φυσικής, όπου τα παιδιά παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους σε περισσότερους από 600 μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς αλλά και πολίτες του Ρεθύμνου, οι οποίοι, επίσης απόλαυσαν ηλιομαγειρεμένα φαγητά!

Τα παιδιά που συμμετείχαν στο δεύτερο Πανηγύρι Φυσικής ήταν:

Τμήμα Στ1

Αλεξίου Χρυσούλα, Αναστασιάδου Περσεφόνη, Γαλεράκης Νίκος, Γεωργουλάκης Μιχάλης, Γιουλούντα Χρυσούλα, Δενδάκη Αλεξάνδρα, Ζουλάκης Νίκος, Κολοβός Κώστας, Κοτσίφης Δημήτρης, Μανουσάκη Στέλα, Νεοφύτου Θεοδώρα, Νικολουδάκη Μαρία, Ρουσάκη Ελένη, Τσουτσουδάκης Αντώνης

Τμήμα Στ2

Αγγελάκη Ελένη, Κοτζαμπουγιούκη Ειρήνη, Κοσκινά Ελένη, Κουρκουλού Πολυξένη, Κυπραίος Δημήτρης, Μανουσάκης Γιώργος, Μανουσάκη Ιουλία, Μανουσογιάννης Μανόλης, Μακρυπόδη Αγγελική, Μαραγκουδάκη Μαρίνα, Μαρκουλάκη Κυριακή, Μόνιου Αναστασία, Μυζηθράκη Ευανθία, Πετράκης Γιώργος, Ποθουλάκης Νίκος, Ραπτάκης Στέλιος

 

 

Δείτε ή κατεβάστε στον υπολογιστή σας

Μορφή & μέγεθος αρχείων

Φωτογραφίες από το 2o Πανηγύρι μας

  σελίδα ".htm"

Φωτογραφίες από ηλιακούς φούρνους που κατασκευάσαμε

  σελίδα ".htm"

Φωτογραφίες από την κατασκευή και τις δοκιμές των ηλιακών φούρνων

  σελίδα ".htm"

Φωτογραφίες από την κατασκευή και τη χρήση του παραβολικού ηλιακού φούρνου

  σελίδα ".htm"

Το φυλλάδιό μας (περιέχει και οδηγίες κατασκευής ενός απλού ηλιακού φούρνου με ένα κουτί πίτσας)

  ".pdf" (273 KB)

Το φυλλάδιό μας στα αγγλικά (περιέχει και οδηγίες κατασκευής ηλιακού φούρνου με ένα ανακλαστήρα, χωρίς καπάκι)

  ".pdf" (294 KB)

Το ερωτηματολόγιο που συμπλήρωναν τα παιδιά μετά το τέλος της επίσκεψής τους στο 2o Πανηγύρι μας

  ".pdf" (138 KB)

Ένας απλός ηλιακός φούρνος με κουτί από πίτσα  [Προδημοσίευση από το βιβλίο: ΤΣΑΓΛΙΩΤΗΣ, Ν. (2003, υπό έκδοση) Ηλιομαγειρέματα γεμάτα απολαύσεις: Μια περιήγηση στον κόσμο των ηλιακών φούρνων, Ρέθυμνο: Εκδόσεις Τυποσπουδή (ISBN: 960-91787-0-7)].

  ".pdf" (338 KB)

Ανοικτός ηλιακός φούρνος με τρεις ανακλαστήρες και μια χαρτόκουτα [Προδημοσίευση από το βιβλίο: ΤΣΑΓΛΙΩΤΗΣ, Ν. (2003, υπό έκδοση) Ηλιομαγειρέματα γεμάτα απολαύσεις: Μια περιήγηση στον κόσμο των ηλιακών φούρνων, Ρέθυμνο: Εκδόσεις Τυποσπουδή (ISBN: 960-91787-0-7)].

  ".pdf" (281 KB)

Κείμενα του τοπικού ημερήσιου τύπου για το δεύτερο Πανηγύρι μας

 

 

Για να μπορείτε να δείτε ή να κατεβάσετε τα αρχεία ".pdf" θα πρέπει να διαθέτετε το πρόγραμμα Acrobat Reader. Για να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας ένα αρχείο, εάν χρησιμοποιείτε το φυλλομετρητή  Internet Explorer, αρκεί να κάνετε δεξί κλικ στο ποντίκι σας, στη συνέχεια να επιλέξετε "αποθήκευση προορισμού ως ..." και να καθορίσετε ένα φάκελο αποθήκευσης του επιλεγμένου αρχείου. Παρόμοια είναι η διαδικασία και για άλλους φυλλομετρητές (browsers).