Επιστημονικά Νέα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Επιστημονικά Παράξενα

Διάφορα νέα

Το περιβάλλον εκπέμπει S.O.S.!

Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξάνεται διαρκώς.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας οι ανάγκες του πλανήτη θα αυξηθούν κατά 35-40% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, κυρίως εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του πληθυσμού της γης, της αύξησης των οικονομικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων σε όλο τον πλανήτη και της σημαντικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και όσων αυτή συνεπάγεται.

Τα αποθέματα των ορυκτών καυσίμων του πλανήτη (άνθρακας και πετρέλαιο) δεν είναι ανανεώσιμα και σε προβλέψιμο χρονικό διάστημα θα εξαντληθούν.  Επιπλέον η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της όξινης βροχής, καθώς και σημαντικές κλιματολογικές αλλαγές, που αποτελούν μεγάλες απειλές για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Από μετρήσεις που γίνονται προκύπτει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα αυξάνουν σταθερά χρόνο με το χρόνο, με τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής να έχει τη μεγαλύτερη άμεση συμμετοχή στις εκπομπές αυτές.  Είναι, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη να ελαττώσουμε την εξάρτησή μας από τις συμβατικές μορφές ενέργειας αντικαθιστώντας τις με άλλες, ανανεώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον.  Μελέτες δείχνουν ότι το συνολικό δυναμικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι τουλάχιστον 20 φορές μεγαλύτερο από αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα.

Η ηλιακή ενέργεια, η αιολική ενέργεια, η γεωθερμία, η υδροηλεκτρική ενέργεια, η βιομάζα ή ακόμη και τα αστικά απορρίμματα αποτελούν μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εκμετάλλευση των οποίων επιφέρει, πέρα από οικονομικά οφέλη, θετικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη με οικολογική προοπτική και ανθρώπινο πρόσωπο.

 

Ένα ηλιακό αυτοκίνητο για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα

Ένα ηλιακό αυτοκίνητο, χαμηλό, αεροδυναμικό, κατασκευασμένο από νέας (διαστημικής) γενιάς πλαστικό και σκεπασμένο με ηλιακά πάνελ, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στους δορυφόρους, παρουσίασε χθες στο Ζάππειο η Πολιτιστική Ολυμπιάδα. [Τα Νέα, Τετάρτη 16-07-2003]

 

Ενέργεια στο σπίτι και χωρίς ΔΕΗ: Ανάγκη πλέον τα βιοκλιματικά - οικολογικά κτίρια

Και όμως, δεν χρειαζόμαστε τη ΔΕΗ! Εάν εκμεταλλευτούμε σωστά τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ένα σπίτι μπορεί να λειτουργήσει πλήρως και μάλιστα καταναλώνοντας έως και 25% λιγότερη ενέργεια από όση εάν χρησιμοποιούσε ηλεκτρικό ρεύμα από το δίκτυο της ΔΕΗ. Η βιοκλιματική και οικολογική κατασκευή και χρήση των κτιρίων δεν αποτελεί πλέον πρόκληση αλλά ανάγκη, όπως λένε οι ειδικοί. [Τα Νέα, Σάββατο 10-05-2003]

 
 

Ηλιακές στέγες και τοίχοι για ενέργεια

Σε ένα «ηλιακό μέλλον για την Ελλάδα» προσδοκά ο νεοϊδρυθείς Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), που παρουσιάστηκε χθες από τα μέλη του. Στόχος του Συνδέσμου είναι η ανάπτυξη της ηλεκτροπαραγωγής από ηλιακή ενέργεια σε μία χώρα που έχει εγκαταστήσει μόλις το 0,1% των συνολικών φωτοβολταϊκών συστημάτων παγκοσμίως. [Τα Νέα, Τετάρτη 18-12-2002]

 
 

Ηλιακή Ενέργεια και ηλιακά συστήματα

Είναι η ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο και αξιοποιείται μέσω τεχνολογιών που εκμεταλλεύονται τη θερμική και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του ήλιου με χρήση μηχανικών μέσων για τη συλλογή, αποθήκευση και διανομή της.

 
 

Μεταφορά της ηλιακής ενέργειας. Η λύση του μέλλοντος;

Η ηλιακή ενέργεια που θα συλλέγεται στο διάστημα και που θα ακτινοβολείται προς τη Γη, θα μπορούσε να είναι μια φιλική πράξη προς το περιβάλλον και μια κάποια λύση στα αυξανόμενα ενεργειακά και οικολογικά προβλήματα του πλανήτη μας.

 
Ο Πύργος της Ενέργειας είναι σκέψη μιας εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Μελβούρνης, της EnviroMission. Η επιχείρηση αυτή έχει την αποκλειστική άδεια σε μια καινοτόμο Ηλιακή τεχνολογία Πύργων. Η εταιρεία αυτή στοχεύει να εγκαταστήσει τον πρώτο ηλιακό θερμικό σταθμό ισχύος 200MW κάνοντας χρήση αυτής της τεχνολογίας στην Αυστραλία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2005.  
  Συμφωνία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Διάσκεψη για τη Γη

Γιοχάνεσμπουργκ: Σε συμφωνία για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατέληξαν τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2002 οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Πάντως, δεν ορίστηκε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα ούτε οι ποσοστώσεις για το ζήτημα αυτό.

 
  Φωτοβολταϊκά για καθαρό και “σπιτικό” ηλεκτρισμό

“Το σπιτικό είναι πιο καθαρό!” πόσες φορές δεν το έχουμε ακούσει… Ε, λοιπόν, εκτός από σπιτικά σάντουιτς και τυροπιτάκια, καθαρότερο είναι και το σπιτικό ηλεκτρικό ρεύμα που μπορούμε να παράγουμε με φωτοβολταϊκά!

 
  Αναξιοποίητη η ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα

Μπορεί το 40% της ενέργειας στην Ελλάδα να καταναλώνεται στον κτιριακό τομέα, όμως ακόμη η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και δη της ηλιακής παραμένουν στα σπάργανα, επισημαίνει η Greenpeace. Ως χαρακτηριστική περίπτωση η οργανωση αναφέρει το υπό κατασκευή Ολυμπιακό Χωριό. Όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου η Μ. Σιδερίδου, αντί για την αξιοποίηση της πιο καθαρής μορφής ενέργειας που μας παρέχει η φύση στο σχεδιασμό του Ολυμπιακού Χωριού, η θέρμανση του νερού προβλέπεται να γίνεται από καυστήρες φυσικού αερίου και όχι από ηλιακούς συλλέκτες [ΑΥΓΗ 12-09-2001].

 
  Το πρώτο μεγάλο φωτοβολταϊκό σύστημα σε δημόσιο κτίριο

O Ενεργειακός τομέας της εταιρείας Sunlight τοποθέτησε το πρώτο μεγάλο φωτοβολταϊκό σύστημα σε δημόσιο κτήριο στη χώρα μας [Flash.gr 20-11-2002].

 
  Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών Στοιχείων (ΣΕΦ)

Ρεκόρ σημείωσαν οι παγκόσμιες πωλήσεις φωτοβολταϊκών το 2002

Στα 2,37 MW οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα στα τέλη του 2002

Οι προτάσεις του ΣΕΦ για την ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα

Στρατηγικές ανάπτυξης της αγοράς φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα

Πολιτικές ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών σε διάφορες χώρες

 
  Η αιολική ενέργεια είναι η ενέργεια του ανέμου που προέρχεται από τη μετακίνηση αερίων μαζών της ατμόσφαιρας. Το συνολικό εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρικών αναγκών της.  

Eτοιμάζουν χιλιάδες ανεμογεννήτριες

H μισή αιολική ενέργεια της Ευρώπης προέρχεται από τη Γερμανία, η οποία σχεδιάζει την κατασκευή θαλάσσιων αιολικών πάρκων κατά μήκος των ακτών τής Βόρειας θάλασσας και της Βαλτικής ... [Τα Νέα, Τετάρτη 16-07-2003]

 

Ρεύμα στην Κρήτη από αιολικά πάρκα: Καλύπτουν ήδη το 11% της ηλεκτρικής ενέργειας

Ήδη στο νησί λειτουργούν εννέα αιολικά πάρκα που τα παρακολουθεί και τα διαχειρίζεται η ΔΕΗ και δίνουν το 11% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη. Παράλληλα, έχει ήδη εγκριθεί η δημιουργία άλλων δέκα αιολικών πάρκων, εκ των οποίων τα έξι έχουν ήδη αξιολογηθεί και έχουν αρχίσει οι εργασίες για την κατασκευή τους. Συνολικά οι επενδύσεις για τα αιολικά πάρκα και για την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων παραγωγής ενέργειας στην Κρήτη φτάνουν τα 45 δισεκατομμύρια δραχμές και είναι οι υψηλότερες στην Ελλάδα. [Τα Νέα, Τετάρτη 16-01-2003]

 
O χάρτης της αιολικής ενέργειας

Σε ποιες περιοχές της Eλλάδας βρίσκονται σήμερα εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες και πόση ισχύ παράγουν [ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23-3-2003].

 
  Ενέργεια με άδεια... κτηνιάτρου! Η γραφειοκρατία εχθρός των αιολικών πάρκων

Άδειες από... 41 φορείς και υπηρεσίες απαιτούνται για να αρχίσει η δημιουργία μιας εγκατάστασης που θα εκμεταλλεύεται την αιολική ενέργεια

 
  «Έκρηξη» αιολικών πάρκων

Η Ευρώπη επενδύει στην παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο

 
  Εβδομάδα αιολικής ενέργειας για την Ευρώπη

Από τις 2 έως 6 Ιουλίου 2001 διεξάγεται στην Κοπεγχάγη της Δανίας συνέδριο και παράλληλα έκθεση για την αιολική ενέργεια [Flash.gr 3-07-2001].

 
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται στην αιολική ενέργεια

Δεκατρείς χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το βαρύγδουπο όνομα CA-OWEE (Concerted Action on Offshore Wind Energy in Europe). Το πρόγραμμα αυτό αφορά τη διερεύνηση και την αξιοποίηση των τεχνολογιών που χρειάζονται, για να γίνει η ενέργεια του ανέμου μία από τις βασικές πηγές ενέργειας της Ε.Ε. [Flash.gr 11-10-2000].

 
  Η Greenpeace για την αιολική ενέργεια

Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές της χώρας προκειμένου να αποτραπούν οι επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η οικολογική οργάνωση Greenpeace [Flash.gr 1-07-2001].

 
  Η Greenpeace Ελλάδος ζητάει την δημιουργία νέων αιολικών πάρκων

Η δέσμευση που έχει η Ελλάδα βάσει κοινοτικής οδηγίας, είναι να καλύπτει το 20.1% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, ως το 2010, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Greenpeace Ελλάδος ζητάει από την Ελληνική Κυβέρνηση, να επιταχύνει τον σχεδιασμό και εγκατάσταση αιολικών πάρκων, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

 
  Γεωθερμική ενέργεια

Η γεωθερμική ενέργεια προέρχεται από το εσωτερικό της γης είτε μέσω ηφαιστειακών εκροών είτε μέσω ρηγμάτων του υπεδάφους, που αναβλύζουν ατμούς και θερμό νερό. Ανάλογα με τη θερμοκρασία των ρευστών που ανέρχονται στην επιφάνεια, η γεωθερμική ενέργεια χαρακτηρίζεται ως υψηλής ενθαλπίας (για θερμοκρασίες πάνω από 150o C), μέσης ενθαλπίας (για θερμοκρασίες 100 - 150o C), και χαμηλής ενθαλπίας (για θερμοκρασίες μικρότερες από 100o C). Η γεωθερμική ενέργεια υψηλής ενθαλπίας χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρισμού σ' όλο τον κόσμο.

 
Με γεωθερμική ενέργεια η θέρμανση στο Γυμνάσιο Θερμών Ξάνθης

Το έργο χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάσθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), και αφορά στην αξιοποίηση μικρού μέρους των θερμών νερών που ρέουν από τις φημισμένες πηγές της περιοχής. [Μ.Π.Ε. 15-5-2003]