Επιστημονικά Νέα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Επιστημονικά Παράξενα

Διάφορα νέα

 

Γάλλοι ερευνητές περήφανοι για τους πρώτους κλώνους αρουραίου

Λυόν: Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν θέλουν να απαλλαγούν από τα τρωκτικά: Γάλλοι επιστήμονες κατέφεραν με κόπο να κλωνοποιήσουν τον αρουραίο, προκειμένου να προσφέρουν στους συναδέλφους τους καλύτερα ζωικά μοντέλα για τη μελέτη ασθενειών του ανθρώπου. [In.gr 26-09-2003]

 
Tο ρολόι του σχολείου δουλεύει με τον ήλιο

«Στιγμές σαν και αυτές είναι που θα μείνουν στη μνήμη μας και όχι τα μόρια εισαγωγής στο πανεπιστήμιο», τόνισε κατά την τελετή εγκαινίων του ηλιακού ρολογιού που κατασκεύασε ομάδα μαθητών του 56ου Eνιαίου Λυκείου Aθηνών, ο Στρατής Δουνιάς απόφοιτος του σχολείου των Aμπελοκήπων και ένας από τους 9 δημιουργούς του. [Καθημερινή, 24-09-2003]

 
Πόσο ζυγίζει ένα κιλό; Σημαντική σταθερά της Χημείας ίσως χρειαστεί να αλλάξει

Βόννη: Μια νέα, ακριβέστερη μέτρηση του αριθμού ατόμων που υπάρχουν σε ένα κιλό πυριτίου δείχνει ότι ο αριθμός Αβογκάντρο, μία από τις σημαντικότερες σταθερές της Χημείας, ίσως χρειαστεί να αλλάξει. Η μεγάλη ακρίβεια του πειράματος ίσως παράλληλα επιτρέψει να οριστεί το κιλό με βάση φυσικές σταθερές. [In.gr 22-09-2003]

 
Μαρί Κιουρί: η γυναίκα με τα δύο Νόμπελ

Εκατό χρόνια έχουν περάσει από την απονομή του Νόμπελ Φυσικής του 1903 στον Πιερ και στη Μαρία Κιουρί, και στον Ανρί Μπεκερέλ, για την έρευνα των φαινομένων της ακτινοβολίας που είχε ανακαλύψει ο Μπεκερέλ.

[Σειρά Μορφωτικών Εκδηλώσεων (Μάιος 2003) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με θέμα "Αφιέρωμα στους Pierre & Marie Curie και τον Henri Becquerel για την επέτειο των 100 χρόνων από το βραβείο Νόμπελ Φυσικής"].
 

 
  Νόμπελ... διά του τρία

Το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2002 απονεμήθηκε σήμερα από κοινού στον Αμερικανό Ρέιμοντ Ντέιβις Τζούνιορ και στον Ιάπωνα Μασατόσι Κοσίμπα και στον ιταλικής καταγωγής Αμερικανό Ρικάρντο Τζακόνι για τις εργασίες τους στην αστροφυσική «οι οποίες άλλαξαν την αντίληψή μας για το Σύμπαν».

 
  "Η Ευρώπη πρέπει να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο" τονίζει η ΕΕ

Βρυξέλλες: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει, σε 90σέλιδο κείμενο που εξέδωσε, ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί η χρήση του πετρελαίου ως πηγή ενέργειας για πολιτικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Η Ευρώπη σήμερα εισάγει το 50% των ενεργειακών της πόρων, ποσοστό που θα φτάσει το 70%, εάν η παρούσα κατάσταση δεν αλλάξει.

 
  Η ατμόσφαιρα θερμαίνεται με ταχύτατο ρυθμό

Σανγκάη: Η άνοδος της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας γίνεται με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, και εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι, καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα κατακλύσει πολλές περιοχές, δήλωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια επιστημονικής συνάντησης για την κλιματική αλλαγή στη Σανγκάη.